Wanneer je begint sporten met een Personal Trainer zul je er misschien niet zoveel bij stilstaan. Maar het rekken en strekken van je spieren is ontzettend belangrijk. Hier zetten we een aantal redenen onder elkaar waarom stretchen (rekken en strekken) van je spieren zo belangrijk is voor jouw lichaam.

Hier zijn 9 redenen

1- Het verhoogt je flexibiliteit

Regelmatig strekken van je spieren helpt jouw flexibiliteit te verbeteren, wat ook nog eens belangrijk is voor je gezondheid. Het helpt niet alleen om je alledaagse activiteiten eenvoudiger te doen (zoals traplopen, fietsen, wandelen) maar het kan ook helpen de vermindering van jouw mobiliteit te vertragen die ontstaat als je ouder wordt.

2- Het vergroot je bewegingsbereik

Als je jouw gewrichten kan bewegen door hun hele bewegingsbereik, heb je meer bewegingsvrijheid. Het regelmatig strekken van je spieren kan je bewegingsbereik daarom vergroten.

3- Het verbetert prestaties bij fysieke activiteiten

Het uitvoeren van rekoefeningen voorafgaand aan een workout helpt om spieren voor te bereiden op de activiteit. Het kan daarmee ook helpen bij het verbeteren van je prestaties tijdens de oefeningen.

4- Het verhoogt de bloedtoevoer naar spieren

Regelmatig rekoefeningen doen kan je bloedsomloop verbeteren, wlke de bloedtoevoer weer verhoogt naar je spieren. Dit kan je hersteltijd verkorten van spierpijn en deze pijn ook verminderen. (ook bekend als vertraagde spierpijn of DOMS).

5- Het verbetert je lichaamshouding

Een ongezonde lichaamshouding kan nare gevolgen hebben. Spierproblemen kunnen leiden tot een slechte lichaamshouding. Het versterken en uitrekken van specifieke spiergroepen kunnen spier- en rugpijn verminderen met een betere lichaamshouding als resultaat.

6- Het kan helpen en zelfs voorkomen van rugpijn.

Stijve spieren kunnen leiden tot een afname van je bewegingsbereik. Wanneer dit gebeurt, vergroot het de kans dat de spieren in je rug worden overbelast. Het rekken en strekken van je spieren kan een bestaande rugblessure helpen genezen. Een stretchroutine kan ook toekomstige rugpijn helpen voorkomen doordat ze jouw rugspieren versterken en het risico op spierspanning verminderen.

7- Voor stress vermindering

Als je gestrest bent, heb je kans dat je spieren gespannen zijn. Dit gebeurt onbewust. Je spieren hebben de neiging zich aan te spannen in reactie op je fysieke en ook emotionele gesteldheid. Probeer daarom je stretchoefeningen ook te focussen op delen van je lichaam waar je de neiging hebt om je stress vast te houden, zoals je nek, schouders en bovenrug.

8- Het kan je helpen relaxen

Regelmatig stretchen help niet alleen flexibiliteit te vergroten, maar het kan ook helpen bij het bevorderen van je geestelijke gesteldheid. Wanneer je lekker in je vel zit dan heb je meer kans om ook echt te kunnen ontspannen. Gespannen spieren kunnen jou meer stress geven en je ongemakkelijk voelen.

9- Het kan je hoofdpijn verminderen

Spanning in je spieren kunnen hoofdpijn als gevolg hebben. Naast goede voeding en drinken heb je voldoende rust nodig. Dit is dus ook belangrijk als je wilt afvallen. Stretchen kan jouw lichaam meer rust geven door de spanning te verminderen in bepaalde spieren, die de oorzaak kunnen zijn voor hoofdpijn.

Stretchen als onderdeel van jouw training

Laat je gegevens achter en ik neem z.s.m. contact met je op.
Of bel: 06-23393665