Basistechnieken kickboksen

Bij het kickboksen gebruik je zowel je vuisten als je benen. In de meeste gevallen gebruik je de scheenbeen voor het trappen, maar ook de hiel kan effectief gebruikt worden. Daarnaast wordt er ook gebruik gemaakt van je knieën.

De kickbokslessen zijn veilig omdat er wordt gebruik gemaakt van allerlei kickboksspullen die het lichaam van jou en dat van je trainingspartners beschermen.

Stoten

Kickboksen is gedeeltelijk ontstaan uit het boksen. Mede door deze oorsprong wordt er nog steeds gebruik gemaakt van normale bokshandschoenen tijdens de les. Hieronder omschrijven we de verschillende stoottechnieken.

Jab

In een (kick)bokshouding sta je met 1 been voor en 1 been achter. Wanneer je met je linkse voet voor staat ben je ook met je linker vuist dichter bij je tegenstander, bokszak of trainingspartner. De jab is een snelle directe stoot met de hand die het dichtst bij de tegenstander is. Deze wordt meestal gebruikt aan het begin van een ‘combinatie’ van stoten.

Rechtse directe

De meeste vechters die rechtshandig zijn staan met hun links been voor. De rechtse been en de rechtse hand hebben daarmee de mogelijkheid alle zwaai-, draai en stootkracht te gebruiken voor maximaal effect.  Met de rechtse directe strek je je arm zodat die bijna helemaal recht is en daardoor de meeste kracht kan verplaatsen.

Hoekstoot

In tegenstelling tot een ‘jab’ of een ‘rechtse directe’ strek je niet je arm uit, maar buig je hem tijdens de stoot. Vanaf de zijkant draai je de arm zo, dat wanneer je de bokszak of tegenstander raakt met een draaiende beweging, de arm als het ware in een hoekvorm staat (een hoek van tussen de 80 en 120 graden). Dus met een gebogen elleboog.

Opstoot

In de standaard bokshouding houd je beide handen naast of tegen je kin. Wanneer je een opstoot maakt, doe je een arm omlaag en dan weer omhoog om zo van beneden naar boven te slaan.

Trappen

In de training draag je scheenbeschermers om zowel jezelf als je trainingspartner te beschermen. De bovenkant van je onderbeen, (dus midden tot boven scheenbeen) zijn het hardst en hebben daardoor ook het meeste effect.

Lowkick

Low kick betekent letterlijk een lage trap. Dus een trap waarmee je je tegenstander op de bovenbeen trapt. Een lowkick blokkeer je met je scheenbeen.

Trap naar het lichaam

Buikspieren kunnen vaak heel wat stoten en trappen verduren net zoals bovenbenen. De lever is echter een orgaan die niet zoveel wordt beschermd door spieren, waardoor een linkse trap naar het lichaam vaak in de buurt van de lever komt, en vaak voor een technische knockout zorgt.  Dezelfde trap naar het lichaam kan ook met de rechter been uitgevoerd worden. Deze trap blokkeer je met je arm/elleboog.

Trap naar het hoofd

De naam zegt het al. De trap naar het hoofd wordt meestal uitgevoerd met de achterste been. De trap zwaait dan draaiend omhoog zodat de voet aan de zijkant van het gezicht raakt.

Je kunt echter ook een voorwaartse trap naar het lichaam of naar het hoofd geven.

Afhoud trappen

Om je tegenstander uit balans te brengen of op afstand te houden kun je voorwaartse trappen geven naar het lichaam. Je gebruikt hiervoor vaak het voorste been die je eenvoudig vanuit je heup naar voren schopt.

Ben jij er klaar voor?

Kickboksen is een razend populaire sport. Neem contact op om mee te trainen.

Neem contact op

De locatie:

Elite PT
Molenweg 8e
3241LH Middelharnis

 

Route beschrijvingen:
Dirksland, Sommelsdijk, Stad aan ‘t Haringvliet, Oude-Tonge, Ouddorp.

Laat je gegevens achter en ik neem z.s.m. contact met je op.
Of bel: 06-23393665